Som fastighetsägare så kommer man ganska snabbt att bli varse om att kostnader som man kanske inte räknat med tillkommer. Det här går att jämföra med att som privatperson flytta från en hyres- till en bostadsrätt eller till en villa. Plötsligt så har man ett större ansvar i att underhålla och man tvingas möta betydligt fler kostnader på egen hand. Bor man i en hyresrätt så är det upp tll fastighetsägaren att se till att allt hålls i gott skick och om något går sönder – ja, då är det egentligen bara att ta fram telefonen och ringa. Ett samtal som alltså – i och med att vi vänder oss till fastighetsägare – kommer att gå till dig och där fakturan kommer att betalas med medel ur din plånbok. Oavsett här om det handlar om att en tvättmaskin gått sönder, att kylen hos Fru Andersson på våning tre har gett upp eller om det uppstått ett vattenläckage i köket hos herr Josefsson på bottenplan: det är ditt ansvar.
Är man inte beredd på dessa kostnader – tro oss, dom kommer! – så kommer det att blir extremt dyrt i slutändan. Med att vara beredd menar vi att man måste se över sin fastighet och att man måste se till att budgetera för de oförusedda utgifterna. Har man bra koll på exempelvis takets skick så kan man planera för framtiden och budgetera för ett takbyte; man kan kontakta takläggare, ta in offerter och jämföra priser. Skulle det hela ske akut – ja, då är det egentligen bara att betala det begärda priset (plus alla eventuella skador som takskadorna fört med sig).
Kostnader var det och utöver underhållet så kan vi snabbt nämna några ytterligare exempel i form av vatten, el, ventilation, uppvärmning, snöröjning, trappstädning, sophämtning och exempelvis gräsklippning. Dessa kan man påverka sett till att några av dem går att göra på egen hand. Äger du en mindre fastighet så kan du mycket väl sköta snöröjning, trappstädning och gräsklippning på egen hand.
Det finns dock även kostnader som är definitiva och som du måste betala då de kommer. Att vara fastighetsägare innebär att du har ett ansvar för den miljö du erbjuder dina hyresgäster och en av de viktigaste frågorna inom detta rör ventilationen. Något som medför att du – inom ett visst datum och förbestämd, beroende på typ av fastighet samt ventilationssystem, tidsintervall – måste boka in och genomföra en så kallad OVK-besiktning. Hur en sådan ser ut och vad du behöver veta om en sådan tänkte vi gå igenom via några punkter som ser ut som följer: